Güneş enerjisi santrallerinde mühendislik hizmeti denildiği zaman proje çizimi veya saha uygulaması akla gelebilir ancak güneş enerjisi mühendislik hizmetleri tesisin tasarlanmasından, inşa edilmesine ve akabinde işletme aşamasında yönetilmesini içeren uzun bir süreçtir.
Bu sürecin nasıl ilerlediğinden kısaca bahsedecek olursak;
1. Sistemin Tasarlanması / Fizibilite / Ön Analiz
Öncelikle fotovoltaik sistemin yerleşiminin planlanması gerekir.
Bu aşamada çatının veya zeminin uygunluğu analiz edilir ve gölgelenme analizleri yapılır. Güneşin açısı düzenli olarak değiştiği için yılın her gününde gölgelenme de farklı olacaktır.
Örnek 21 Haziran:
Örnek 21 Aralık:
Bu gölgelenme analizi farklı evirici ve panel teknolojileri ile tekrar tekrar yapılarak en optimum dizayn ve en optimum çalışan teknoloji tespit edilir. Bu aşamada bifacial, monoperc, poly, ince-film gibi güneş panelleri kullanılırken optimizer, string, merkezi gibi farklı eviriciler proje özelinde tek tek denenir. Bu aşamada yaptığımız detaylı ges fizibilite çalışmalarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Saha yerleşiminde üretim analizlerinin temelini oluşturan meteorolojik belirsizlikler belirlenir ve üretim hassasiyetlerine işlenir.
Teknoloji ile beraber eğimler, gerekiyorsa hafriyat, kurulu toplam güç, panel açısı, tracker ayarları gibi pek çok parametre hesaplanır ve bu hesaplar finansal fizibiliteye (ges yatırım fizibilitesi) işlenir. Bu denklem tekrar tekrar çözülerek en optimum ges yatırım fizibilitesi bulunmaya çalışılır.
Bu aşamada üretim hesaplamaları PVSYST yazılımı kullanılarak yapılır. PVSYST programını öğrenmek isteyen kişiler ingilizce olarak bu kaynağa, Türkçe olarak ise bu kaynağa gidip Youtube videolarını izleyebilir. Finansal fizibilite ise Excel kullanarak tamamlanır ve hassasiyet analizleri sunulur.
Teknoloji seçimi tamamlandığında ve proje tamamiyle PVSYST’de simüle edilip fizibilitesi gerçekleştirildikten sonra uzun yıllar GES üretim tahmini ve performans hesaplaması yapılır. Böylelikle üretimin hangi yılda ne kadar düşeceği projenin en başından PVSYST vasıtası ile belirlenir. El ile lineer olarak hesaplanan degredasyon hesapları gelecek yıllarda oluşacak uyumsuzluk (mismatch) kaybını dikkate almayacağı için beşinci yıldan sonra hatalı sonuçlar vermeye başlayacaklardır.
Bu süreç tamamlandığında ges projesi ile ilgili projenin tüm detayları, getirisi, maliyetleri, beklenen üretimlerini belirlenmiş olur. Yatırım kararı bu aşamada kesinleşir.
2 – İnşaat Aşaması
Güneş enerjisi santrallerinde mühendislik ve danışmanlık hizmetlerinin ikinci aşamasında inşaat dönemine ilişkin süreçler yer alır.
Süreç ilk olarak sistemin tasarlanması aşamasında belirlenen ürün gruplarına ve teknolojilerine göre sözleşmelerin ve teknik şartnamelerin hazırlanması ile başlar.
Yukarıda gördüğünüz güneş enerjisi sözleşme örneği gibi pek çok farklı GES uygulama tipine göre sözleşmeler hazırlanır. Teknik şartnamede dikkat edilmesi gereken ürün özellikleri, işçilik kalitesi gibi parametreler belirtilir. Bu durumlarda oluşacak uygunsuzluklar ve performansa dair cezalar ise sözleşmede belirtilir.
Bu aşamada yatırımcı ve yüklenici arasındaki sorumluluklar netleştirilmiş olur. Sonrasında projelerin incelenmesi süreci başlar.
Bu aşamada sunulan projeler ve ürünler, hem şartnamelere hem de ilgili IEC standartlarına göre kontrol edilir ve uygunluk teyidi verilir. Tüm projelerin onaylanması sonrasında sahada uygulama gerçekleşmeye başlar.
Saha süreçlerinin başlaması ile beraber sahada güneş enerjisi santrallerinde işveren mühendisliği dediğimiz kısım başlıyor. Sahadaki personel düzenli olarak yapılan imalatları denetler. Tüm faaliyetler günlük ve haftalık olarak raporlanır. Problemlerin oluşmasını azaltmak için yüklenici ile düzenli toplantılar yapılır.
Bu aşamada en büyük amacımız tecrübemiz ve bilgi birikimimiz ile geri dönüşü olmayan problemlerin önüne geçmektir.
Tesis tamamlandığında akredite IEC62446 kabul testleri başlar.
Bu aşamada güneş panellerinin performansları denetlenir ve termal hatalara karşı incelenir. Saha genel olarak tekrar gözden geçirilir ve yapılabilecek iyileştirmeler varsa gerçekleştirilir. Testler tamamlandığında akredite ges denetim firması tarafından IEC62446 kapsamında akredite rapor sunulur. Bu raporlar fotovoltaik modüllerin ve sistemin kabul kriteri olarak düşünülebilir. Bu rapor ile beraber inşaat aşaması tamamlanır ve işletme aşamasına geçilir.
IEC62446 standardına göre kabul testleri hakkında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
3 – İşletme Dönemi / PR Doğrulama / Periyodik Testler
Bu kısımda inşaat dönemi sonrası ürünlerin ve sistemin performansı IEC61724 standardına göre düzenli olarak denetlenir.
Bu aşamada uzaktan izleme sistemi ile birlikte çalışılır ve sistemden gelen ışınım/üretim/sıcaklık verileri doğrulama yazılımlarına yüklenir. Bu yazılımlar ilgili saat dilimi için gerçekleşen değerler ile simüle edilen değerleri karşılaştırır ve sistemin optimum performansta çalışıp çalışmadığını bize söyler. Böylelikle sistemin verimli çalışıp çalışmaması ile ilgili bilgimiz olur ve bu bilgi dahilinde sistemde detay analizler gerçekleştirilir. Güneş enerjisi sistemlerinin performansı IEC61724 ile hesaplanır.
PR doğrulama entegrasyonu ile birlikte alarm sistemi entegrasyonu da gerçekleştirilir. Kurulan sistem ile PR arka planda düzenli olarak kontrol edilir ve bir sorun olduğunda ilgili Telegram grubuna mesaj düşer.
Böylelikle sistemsel olarak performans düzenli olarak kontrol edilmeye devam edilir. Hassas PR hesaplaması hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz buradaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Güneş enerjisi mühendislik hizmetleri için bize aşağıdaki form aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
[hubspot type=”form” portal=”20030422″ id=”60a2a1b1-7bc0-4c65-bac1-f5c05c255f3b”]