Fotovoltaik modüllerin üretimi ve taşınımı sırasında her ne kadar dikkatli olunursa olunsun çatlak ve hasarların önlenemediği durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu çatlak ve hasarlara kaynak veya taşıma sırasında dış kuvvetlerin yarattığı düzensiz yüzey gerilmeleri sebep olmaktadır.
Düşük sıcaklık ortamında önceden ısıtma yapılmadan kısa bir süre içinde hızlı bir sıcaklık artışı olduğunda iç ve dış yüzey arasında bir sıcaklık farkı oluşur ve bu genleşme çatlaklara yol açar. Bazen kaynak sırasında oluşan anlık yüksek sıcaklık da çatlaklara sebebiyet verebilir.
Fotovoltaik modüllerde bu gizli çatlakların oluşumunu engellemek için aşağıdaki önlemler alınabilir:
- Üretim sürecinde dış kuvvetler tarafından sıkıştırılma ve çarpışma riski olan durumlardan kaçınılmalıdır. Taşıma sırasında kuvvet mümkün olduğunca dağıtılmalı ve düzensiz gerilmeler önlenmelidir.
- Kaynak işlemi öncesinde fotovoltaik modülün sıcaklığı yavaşça arttırılmalı ve ani ısınmaların önüne geçilmelidir.
- EL testi sırasında, görüntülerde oluşan ince siyah şeritleri sıkı bir şekilde analiz etmeli, sorunun nedenini belirlemeli ve gizli çatlakların oluşma riskini ortadan kaldırmaya çalışılmalıdır.
- Görüntüde gizli çatlaklar tespit edildiğinde, arka plaka ve EVA malzemesi doğrulama amaçlı açılmalıdır. Mümkünse, bir el feneri kullanarak tekrar tekrar doğrulama yapılmalıdır. Gizli çatlaklara sahip fotovoltaik modüller hemen yenisi ile değiştirilmelidir.
Fotovoltaik modül çatlaması sıkça karşılaşılan bir sorundur ve yapılması gereken, mümkün olduğunca çatlakları önlemek, çatlama olasılığını azaltmak ve modüllerin üretim süreci kalitesini iyileştirmektir.