1. Dağıtık fotovoltaik enerji üretimi nedir?
Dağıtık fotovoltaik enerji üretimi; kullanıcının bulunduğu konumun yakınlarına inşa edilen, üretilen enerjinin bir miktarının kullanıcı tarafından kullanıldığı bir kısmının ise şebekeye verildiği fotovoltaik modüllerin oluşturduğu sistemlerdir.
Dağıtık fotovoltaik enerji üretimi; yerel koşullara uyum sağlar, temiz ve verimlidir. Güneş enerjisini kullanarak fosil enerji tüketimini azaltmayı ve yerine geçirmeyi amaçlar.
2. Fotovoltaik enerji üretiminin avantajları nelerdir?
- Güneş panelleriniz ile ürettiğiniz elektriğin fazlasını şebekeye satarak gelir elde edebileceğiniz gibi ürettiğiniz elektriğin yetersiz olduğu durumlarda şebekeden elektrik satın alarak tasarruf da edebilirsiniz. Ayrıca güneş panelleriniz ile ürettiğiniz enerji temizdir ve doğaya bir zarar vermemektedir.
- Yalıtım ve soğutma: Çatınızdaki paneller yaz aylarında evinizde 3-6 derece soğutma sağlayabilirken, kış aylarında ise ısı transferini azaltabilir.
- Yeşil ve çevre dostu: Dağıtık fotovoltaik enerji üretimi projeleri, enerji üretim sürecinde ışık kirliliği oluşturmaz, emisyon ve kirliliği sıfırdır.
- Mimarlık, estetik ve fotovoltaik teknolojinin mükemmel bir birleşimi, çatıyı güzel ve etkileyici bir görünüme kavuşturur, güçlü bir teknoloji hissi verir ve mülk değerini artırır.
3. Eğer çatı güneye bakmıyorsa, fotovoltaik enerji üretim sistemi kurulabilir mi?
Kurulabilir, ancak enerji üretimi biraz daha düşük olur ve çatının yönüne bağlı olarak enerji üretiminde farklılaşma olur. Güneye baktığında %100, doğu-batıya baktığında %70-95 ve kuzeye baktığında %50-70 arasında üretim verimi alınır.
7. Yağmurlu veya bulutlu hava güç üretimini etkiler mi?
Etkisi olmaz demek yanlış olacaktır fakat büyük bir etkisi olmayacaktır.
8. Yağışlı ve bulutlu günlerde azalan verim bir problem teşkil eder mi?
Bu endişeye mahal yoktur çünkü fotovoltaik sistem, şebekeye bağlı bir enerji üretim sistemidir. Fotovoltaik enerji üretimi sahibinin elektrik ihtiyaçlarını herhangi bir zamanda karşılayamadığında sistem otomatik olarak şebekeden elektrik alır.
9. Sistemin yüzeyinde toz veya çöp güç üretimini etkiler mi?
Güneş modüllerinin camı, yağışlı günlerde yağmur suyunun güneş modüllerinin yüzeyindeki kirleri yıkamasını sağlayan bir öz temizleme işlevine sahiptir.
Ancak, kuş pislikleri ve yapraklar gibi büyük gölgelendirme alanlarına sahip etkenlerin zamanında temizlenmesi gerekmektedir.
10. Fotovoltaik sistemler ışık kirliliği oluşturur mu?
Hayır, İlke olarak, fotovoltaik sistem, ışık emilimini maksimize etmek ve yansımayı azaltmak için antirefleks filmi kaplı temperli cam kullanır ve böylece güç üretim verimliliğini artırır.
Işık yansıması veya ışık kirliliği oluşturmaz. Geleneksel perde duvar camı veya araba camı, %15 veya daha fazla yansıma yaparken, birinci sınıf güneş modülü üreticilerinin fotovoltaik camının yansıma oranı %6’dan daha düşüktür.
Bu nedenle, diğer endüstrilerdeki camlardan daha düşük ışık yansımasına sahiptir, bu yüzden ışık kirliliği oluşmaz.
11. 25 yıl boyunca fotovoltaik sistemlerin verimli ve güvenilir çalışmasını nasıl sağlanır?
Öncelikle, ürün seçiminde sıkı kalite kontrol uygulanır ve fotovoltaik modül üreticileri, fotovoltaik modülün güç üretiminin 25 yıl boyunca herhangi bir sorunla karşılaşmayacağını garanti eder:
- Modül verimliliğini sağlamak için 25 yıl garanti kapsamında fotovoltaik modül güç üretimi
- Ulusal düzeyde bir laboratuvara sahip olmak (üretim hattındaki sıkı kalite kontrol sistemi ile birlikte)
- Büyük ölçekli olmak (üretim kapasitesi ne kadar büyükse, pazar payı o kadar büyük olur ve ölçek ekonomisi daha belirgin olur)
- Güçlü itibar (marka etkisi ne kadar güçlü olursa, satış sonrası hizmet o kadar iyi olur)
- Yalnızca güneş fotovoltaik enerjiye odaklanmak (fotovoltaik şirketlerin ve yalnızca yan kuruluşlarında fotovoltaikle uğraşan şirketlerin endüstri sürdürülebilirliğine farklı tutumları vardır).
Sistem yapılandırması açısından, fotovoltaik bileşenlerle uyumlu en uygun inverter, kombinasyon kutusu, yıldırım koruma modülü, dağıtım kutusu, kablo vb. seçmek önemlidir.
İkinci olarak, sistem yapı tasarımı ve çatıya sabitleme konusunda en uygun sabitleme yöntemini seçmek ve su yalıtım tabakasına zarar vermemeye çalışmak önemlidir (yani, sabitleme için su yalıtım tabakasına genleşme cıvataları kullanılmamalıdır.)
Yapı açısından, dolu, yıldırım, tayfunlar ve yoğun kar gibi aşırı hava koşullarıyla başa çıkmak için sistem dayanıklılığının yeterli olduğundan emin olmak gereklidir, aksi takdirde 20 yıl boyunca çatı ve malzeme güvenliği için gizli bir tehlikedir.
12. Çatının çimento kiremit yapısı fotovoltaik sistem ağırlığını taşıyabilir mi?
Fotovoltaik sistemin ağırlığı metrekare başına 20 kilogramı geçmez ve genellikle çatı güneş enerjisi ısıtıcısının ağırlığını taşıyabiliyorsa bir sorun olmaz.
14. Ev fotovoltaik enerji üretimi güvenliğinde yıldırım düşmesi, dolu ve elektrik sızıntısı gibi sorunlarla nasıl başa çıkılır?
Öncelikle, DC kombinasyon kutuları ve inverterler gibi ekipman hatları yıldırımdan ve aşırı yükten koruma fonksiyonlarına sahiptir. Yıldırım düşmesi ve sızıntı gibi anormal voltajlar oluştuğunda otomatik olarak kapanır ve bağlantıyı keser, bu nedenle güvenlik sorunu oluşmaz.
Ayrıca, çatıdaki tüm metal çerçeveler ve tutacaklar yıldırımlı fırtınalarda güvenliği sağlamak için topraklanır. İkinci olarak, fotovoltaik modüllerin yüzeyi, Avrupa Birliği tarafından sertifikalandırıldığında (yüksek sıcaklık ve nemde) sıkı testlere tabi tutulmuş ultra güçlü etkili darbeye dayanıklı temperli camdan yapılmıştır. Genel hava koşullarında fotovoltaik panellerin zarar görmesi zordur.
15. Ticari fotovoltaik sistemlerde çalışıp çalışamayacağımı nasıl belirlerim?
Genellikle değerlendirme için aşağıdaki bilgilere ihtiyaç duyulur:
- Arazi kiralama süresinin kalan yılları veya kendinize ait bir arazi parseli olup olmadığı (tam belgelerle birlikte);
- Elektrik tüketiminin doğası ve toplam yıllık elektrik tüketimi;
- Toplam çatı alanı ve çatı yapısı (çimento, renkli çelik kiremitler, sıradan demir levha).
16. Hangi hizmetler sağlanmaktadır?
Şema tasarımı, sistem ekipmanı, taşıma ve kurulum, şebekeye bağlantı için teknik destek ve satış sonrası hizmet gibi tek noktadan hizmetler sunulmaktadır.
17. Dağıtımlı fotovoltaik enerji üretimi hangi ekipmanları içerir?
Ana ekipmanlar: güneş panelleri, inverterler, AC/DC dağıtım kutuları, fotovoltaik ölçüm sayaç kutuları, tutacaklar;
Yardımcı ekipmanlar: fotovoltaik kablolar, AC kabloları, boru kelepçeleri, yıldırım şeritleri ve yıldırıma karşı topraklama. Büyük güç santralleri ayrıca transformatörler, dağıtım panoları ve diğer yardımcı ekipmanları gerektirir.
18. Dağıtımlı fotovoltaik enerji üretiminin kurulum alanı nedir?
Çatınızın gerçek kullanılabilir alanına dayanarak hesaplamalar yapılır. 1KW örneğini ele alalım, eğimli bir çatı için 8 metrekarelik bir alan gereklidir; Düz bir çatı için 10 metrekarelik bir alan gereklidir. Kapasite arttıkça, buna göre ilerleyebilirsiniz.
19. Gelirim nasıl hesaplanır?
Gelir, üç bölümden oluşur: sizin kullanacağınız elektrik, ulusal destekler ve bazı yerel desteklerle birlikte elektrik şirketlerine elektrik satışından elde edilen gelir.