Uygun güneş panelleri seçildikten sonra sıra kurulum aşamasına gelir. Kurulum açısı ve yönünü optimize etmek fotovoltaik enerji üretimimizi en üst düzeye çıkaracağından dikkatli olunmalıdır.
Yapmamız gereken ilk şey, kendi bölgemizdeki güneş radyasyon seviyesini tespit etmeliyiz, konumumuzun meteorolojik verilerilerini, önceki ayın ortalama günlük radyasyon seviyesini ve güneş panellerinin ışık yoğunluğunu en düşük ve en yüksek güneş radyasyon seviyelerine göre ayarlamalıyız, böylece güneş panellerinin güneş enerjisini daha etkili bir şekilde kullanmasını sağlayabiliriz.
Göz ardı edilemeyecek bir konu, güneş radyasyonunun zirvede olduğu zamanının farklı mevsimlerde ve zaman dilimlerinde değişmesidir.
Bu nedenle, farklı mevsimlerdeki kurulum açılarını ayarlamaya dikkat etmeliyiz; çünkü sıcak yaz ve soğuk kış aylarında güneş ışığının düşüş açısı farklıdır.
Aynı zamanda, daha verimli bir alan kullanımı sağlamak ve güneş ışığının enjeksiyon sürecini engellemekten kaçınmak için güneş panelleri kurarken mümkün olduğunca yüksek binalardan kaçınmak gereklidir.
Son olarak, uygun kurulum yönünü ve açısını seçelim:
Kurulum yönü: Güneş paneline doğrudan güneş ışığı geldiğinde, güneş panelinin birim alan başına maksimum güneş enerjisi emilimi kuzey yarımkürede kuzeye bakan güney yönünde ve güney yarımkürede güneye bakan kuzey yönünde yer almaktadır.
Kurulum açısı: Güneş panelinin eğim açısı, güneş enerjisini mümkün olduğunca fazla almasına olanak sağlamak için belirlenir ve eğim açısının büyüklüğü bulunduğunuz enlemle ilgilidir.
Dünya’nın dönme ekseni yörüngesine dikey değildir, bu yüzden güneş açısı mevsimlere göre farklılık gösterir ve ± 23,4 derecelik bir fark vardır. Güneşin medyan açısı ilkbahar ve sonbahar ekinokslarında ortaya çıkar ve ekinoks öğle vaktinde güneş açısı tam olarak (90 derece eksi enlem) ile eşittir.
Kapsamlı bir hesaplama ile, bir yıl boyunca alınan maksimum değere ulaşmak için optimal eğim açısı, enleminden biraz daha büyük olmalıdır.