Solarian ilk kurulduğunda termal drone hizmetlerimizi sunuyorduk ama Phantom 4’e monte edilmiş gimbal’sız flir kamera ile elde ettiğimiz sonuçlar çok kötüydü. Birkaç işte kullandıktan sonra birdaha kullanmadık ve standart metod olan el termali ile devam ettik.
O zamandan bu zamana 4 yıl geçti ve teknoloji ilerledi. PVSYST analizi yaptığımız yerlerde drone kullanarak zemin topolojisini okuyup PVSYST’e aktarabiliyorduk. Böylelikle enerji üretim analizlerinden çok daha hassas sonuçlar alabiliyorduk. Ortophoto konusunda epey ilerleme kaydetmiştik ki bu teknolojiyi neden termalde kullanmayalım diye düşünmeye başladık.
Ortophoto’nun iyi olması için yüksek çözünürlüğe ihtiyacınız var. Şuanda zemin topolojisi için kullandığımız kameralar 50mpix seviyesinde lakin şuanda en iyi termal çözünürlüklerden birisi 640×512. Bu çözünürlük ile yaklaşık 20-25 metre uzaklıktan IEC 62446-3 standardına uygun termal denetim gerçekleştirebiliyorsunuz. Standart için en az piksel başına 3cm’lik alanı alabiliyor olmanız gerekiyor (3cm/px). Bu çözünürlükte bile 1MW GES için yaklaşık 30-45 dakika uçmanız gerekebiliyor. 320×240 kamera kullandığınız durumda 1MW GES için 2,5 saatlik bir uçuş gerekiyor (Standarda uygun yapılacaksa). 160×120 kameradan bahsetmiyorum bile.
Tabi bu uçuş el ile kolay yapılabilir bir uçuş da değil; o sebeple drone uçuşunu otomatize edecek bir yazılım da kullanmanız gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda enerji üretim analizlerini daha hassas yapabilmek için geliştirdiğimiz teknolojimizin bu işe uygunluğunu fark etmemiz çok zaman almadı.
![Otomatize edilmiş drone uçuşu. Dikkat edilmesi gereken pek çok parametre var.](https://www.solarian.com.tr/wp-content/uploads/2021/10/Drone_Mapping_Mission.png)
Tabi bu durumda “Un var, şeker var, yağ var gelin karalım şu helvayı” yaklaşımına geçmemiz çok zaman almadı.
İlk test güzergahı? Seyşeller.
İlk termal drone uçuşumuzu bir Masdar projesinde IEC62446 kapsamında hizmet vermek için gittiğimiz Seyşeller’de Romainville adasında denedik. Farklı açılardan ve farklı “overlap” lerden fotoğraflar aldık ve en iyiye ulaşmaya çalıştık. Sayısız deneme/yanılma gerçekleştirdik.
![Basit gibi gözüküyor ama aslında değil. Pek çok parametre var.](https://www.solarian.com.tr/wp-content/uploads/2021/10/MappingDebugOutput.png)
Sonunda çalışmamızı tamamladığımızda aşağıdaki gibi Google Earth ile üst üste bindirilmiş termal görüntü elde ettik.
![5MW Mahe Romainville Masdar projesinin termal görüntüsü](https://www.solarian.com.tr/wp-content/uploads/2021/10/OrcunTermalOrtophoto.png)
Hatta bir adım daha ileri gittik ve içerisinde gezinilebilir 3D termal modelini oluşturduk.
Eğer GES tesisinizin 3D termal modelini oluşturmak ve hatalara karşı detaylı incelemek istiyorsanız bizimle iletişime geçin.
[hubspot type=”form” portal=”20030422″ id=”60a2a1b1-7bc0-4c65-bac1-f5c05c255f3b”]