Hem ülkemizdeki güneş enerjisi sektör temsilcilerinin elde ettiği tecrübe hem de kullanılan ürünlerin fiyat/performans oranındaki artış güneş enerjisi sektörünün ülkemiz için güvenilir bir enerji kaynağı olduğunu göstermektedir. Fakat Enerji Bakanlığı’nın planladığı yeni yatırım seçenekleri(Mini Yeka) ile eski ROIC oranlarının gerçekleşmesi de artık mümkün değildir. Bu durum, yeni yatırımlar için üst düzey mühendislik çalışmasını zaruri hale getirmekte, projelerdeki en ufak bir tasarım değişikliği ise fizibilite çalışmalarını değiştirmektedir. Solarian olarak bizler de bu aşamada en doğru ve detaylı mühendislik hizmetini yatırımcılarımıza sunuyoruz.
Güneş enerjisi santrali yatırımlarında bağlantı gücü ve arazi sınırı değiştirilemeyen parametrelerdir. Bu parametreler her bir projenin tasarım kriterlerini belirler ve aralarındaki farklılıklar santralin karakterini oluşturur. Her proje tasarlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar farklıdır. Aşağıda bu hususları daha detaylı şekilde inceleyelim.
1 – Teknoloji Seçimi ve Kurulabilir Kapasite Çalışması
İlk olarak güneş enerjisi santraline ait proje sahası için farklı teknolojiler kullanılarak maksimum kurulabilir kapasite çalışması yapılmalıdır. Arazideki yüzey durumu, çevre tepelerin ufuk çizgisine etkisi, gölgelenme çalışması gibi analizler bu çalışmanın adımlarını oluşturmaktadır. Bu analizler detaylı bir şekilde yapılmalıdır çünkü santral performansını en yeni teknolojilerin değil, en uygun teknolojilerin kullanılması artırmaktadır.
Örneğin; aşağıda bulunan soldaki çalışma sabit açılı konstrüksiyona sahip, sağdaki çalışma ise kuzey-güney eksenli izleme sistemine sahip bir santralin gölgelenme mesafesine ve eğim açısına göre yıl içerisinde aldığı gölge oranını saatlik olarak göstermektedir. Görüldüğü üzere sabit açılı sistem gün doğumu ve batımında kısa süreli gölgelenmelere maruz kalsa da izlemeli sistemde yıl genelinde bu durumla karşılaşılmaktadır. Bu durum üretim kaybını beraberinde getirmektedir.
2 – İklim Veri Seti ve Üretim Profili Oluşturulması
Her santralin kendine ait üretim profili bulunmaktadır. Bu profili; yukarıdaki teknik analizlerle birlikte ışınım ve sıcaklık değerleri şekillendirdiği için iklim veri setini iyi oluşturmak gerekmektedir. İklim verilerindeki her sapma üretimi direkt olarak etkilemektedir. Bu da dolaylı yoldan proje geri dönüşünü etkilemektedir. İklim veri setini oluştururken olabilecek sapmaları iyi belirlemek proje nakit akışı kontrolünü sağlayacaktır.
Örneğin; aşağıdaki grafik 3 farklı meteorolojik veri seti kullanılarak hazırlanmış aylık üretim sapma değerlerini göstermektedir ve bize üretim verilerinde yıllık %4,2’lik bir sapma olabileceğini söylemektedir. Bu çalışma sayesinde üretim profilinin muhtemel aylık sapma oranını analiz edilerek kredi ödeme vade planı veya nakit akış analizi sağlıklı yapılmış olur.
3 – Performans Oranı(PR) ve Kullanılabilirlik Oranı(Availability Ratio) Hesabı
Bir diğer önemli konu ise santrallerin performans oranı(PR) hesabıdır. Çünkü işletmeye geçen santralleri belirli performans oranını sağlamak koşuluyla işletme-bakım firmaları devralır. Bu aşamada santral performansı ve işletme-bakım kalitesi hakkında fikir yürütebilmek için doğru performans oranı hesaplama metodolojisini uygulamak gerekir. Bir önceki makalemizde PR hesabı için kullanılan doğru metodolojiyi anlatmıştık(Yazıya buradan ulaşabilirsiniz).
Güneş enerjisi santralleri 25 yıllık bir yatırım olarak düşünüldüğünde işletme sürecindeki kullanılabilirlik ve performans oranı hesabı oldukça önemlidir ve kontrolünün periyodik olarak yapılması gerekmektedir. Bu sayede santralde beklenen performansı sergilemeyen bölgeler belirlenir ve gerekli müdahalelerin kayıp büyümeden yapılması sağlanır.
Aşağıdaki çalışma; devreye alınan santralin belirli bir zaman aralığındaki(bu grafik 3 aylık) PR doğrulama çalışmasını göstermektedir. Turuncu okun altında kalan saatler beklenenden düşük, üstünde kalan saatler ise yüksek performansı simgelemektedir. Kırmızı kutucuğun içindeki saatler ise kullanılabilirlik hakkında bize bilgi vermektedir.
Yukarıda bahsedilen tüm analizler detaylı mühendislik çalışması gerektirmektedir. Projenin iyi hazırlanması; yatırımı verimli kılacağı gibi finansman maliyetini de düşürmektedir. Solarian, yukarıdaki tüm aşamalarda güvenilir teknik danışman olarak yatırımcılara uzun vadeli destek sağlamaktadır. Eğer siz de katma değeri ve kazancı yüksek bir santral sahibi olmak istiyorsanız bize ulaşın.